Sony Xperia X aanbiedingen

Sony Xperia X met 1 jarig abonnement

Tijdens MWC 2016 kondigde Sony op een ietwat gehaaste manier hun nieuwe smartphones aan. Opmerkelijk, want de X-series zijn een aanzienlijk verschil tegenover de Z-lijn, die Sony voor 6 generaties heeft gehanteerd.

Eigenschappen Sony Xperia X

De bekende Sony Xperia Z series bestaan niet meer. In plaats hiervan komt de Sony Xperia X lijn terug, met twee high-end modellen en een midrange toestel. Kijkend naar de high-end versies, dan zie we dat alle twee een 5 inch scherm met goede specificaties en hoogwaardige bouwkwaliteit van metaal hebben. Door het glas te vervangen voor metaal wil Sony het verschil maken. Ook gaat Sony niet mee in de race om een steeds groter scherm, doordat de Xperia X over een scherm van 5 inch beschikt. Dit blijft onder het schermformaat van bijvoorbeeld de Galaxy S7, HTC 10 of de LG G5, ook al scheelt het niet veel.

De Sony Xperia X beschikt over een vingerafdrukscanner aan de zijkant van het toestel. De resolutie van het 5 inch scherm bedraagt Full-HD, dus 1920 x 1080. Met een pixeldichtheid van 441 is dit meer dan scherp genoeg om lekker een filmpje te kunnen kijken, te webbrowsen of om een potje te gamen. Met 3GB aan werkgeheugen zijn deze taken ook prima tegelijk uit te voeren. Ook je gemaakte foto's met de camera van maar liefst 23 megapixels zijn perfect te bekijken. De front-facing camera is 13 megapixel, meer dan de camera van de S7 en HTC 10 aan de voorkant. Scherpte genoeg dus!

Er is standaard 32GB geheugen om je apps en andere zaken op te slaan, waarvan uiteindelijk 20GB overblijft voor gebruik. Via een geheugenkaartje is dit gelukkig uit te breiden, waardoor je als je slim omgaat met je geheugen nooit ruimte tekort zult hebben.

De accu's van de Xperia X bedraagt 2620 mAh. Dit is niet supergroot, maar wel groot genoeg om ervoor te zorgen dat bij gemiddeld gebruik het einde van de dag haalbaar moet zijn. Bij zwaar gebruik zul je moeite hebben om het einde van de dag te halen. Gelukkig heeft Sony in zijn software enkele handige energiebesparende functies ingebouwd, waardoor je extra lang met je laatste procenten kunt doen. Het opladen gebeurt via een microUSB ingang, geen USB Type C aanwezig dus. Dit kan een voordeel zijn, omdat je al je huidige kabeltjes nog gewoon kunt gebruiken. Nadelig is wel dat USB Type C sneller en makkelijker in gebruik is dan MicroUSB. Het is daarom maar net waar je voorkeur naartoe gaat.

De Xperia X ligt net iets beter in de hand dan de Z5-series die ze opvolgen: door de gebolde en metalen zijkanten is er iets beter met de smartphone om te gaan in de hand. Het vierkante typische uiterlijk is echter wel makkelijk terug te herkennen in de X lijn: hier heeft Sony lang aan gewerkt met de Z-series en is het dan ook logisch dat ze dit kenmerkende uiterlijk weer terug laten komen.

Specificaties en software

Sony X Performance gaan. Het ontbreken van waterbestendigheid van de Sony Xperia X zal echt Sony liefhebbers tegen de borst stuiten.

De Xperia X smartphones worden standaard met Android 6.0 geleverd, waardoor je verzekerd bent van de nieuwste Android. Android N komt aan het einde van de zomer echter alweer uit. Hoe snel Sony deze versie beschikbaar maakt voor zijn toptoestellen is nog maar de vraag, want het verleden wijst uit dat ze hier nog wel eens moeite mee hebben. Gelukkig is de skin die Sony toepast op Android niet al te zwaar. Hierdoor heeft Sony in theorie minder aan te passen dan bijvoorbeeld bij LG of Samsung aan te passen is, wat de updatesnelheid ten goede komt.

De Sony X is in 4 kleuren te krijgen: zwart, groen, wit en goud. De Sony Xperia X is vanaf nu te preordenen en wordt vanaf 25 mei geleverd. De adviezenprijzen voor prepaidtoestellen zijn ook bekend: de X kost €600. Wil je de Sony Xperia X in combinatie met een 1 jarig abonnement, check dan vooral onderstaand overzicht!

Specificaties

Fabrikant: Sony
Toestel: Xperia X Performance
Catalogusprijs: €600,-
Releasedatum: februari 2016
Schermgrootte: 5 inch
Resolutie: 1920 x 1080 pixels
Android versie: 6.0
Accu capaciteit: 2620 mAh
Werkgeheugen: 3 GB
Opslag: 32GB

Sony Xperia X met 1 jarig abonnement