1 jarig abonnement Nokia

Nokia staat nog altijd symbool voor de bekende dumbphones die niet kapot te krijgen zijn. Toch heeft het bedrijf erg te lijden gehad onder de snelle verandering die zich op het gebied van telefoon heeft volbracht. Nokia maakte de transitie van dumbphones naar smartphones te laat, en de consumenten waren toentertijd al overgestapt naar platformen die al verder waren ontwikkeld, namelijk Android en iOS. Nokia probeerde de achterstand nog wel in te halen met hun Lumia serie, maar dit was geen succes. Consumenten wilden een ecosysteem die werkte met alle apps, en Windows Phone bood dit ecosysteem niet. Daarom bleven de verkopen uit.

Nokia werd daarna overgenomen door Microsoft. Microsoft had namelijk direct belang dat hun platform, Windows Phone, goed wordt verkocht om hun gebruikers goed te kunnen bedienen. Aangezien de integratie van andere fabrikanten niet zo snel is gegaan als gehoopt, heeft Microsoft het heft zelf in handen genomen. De merknaam is veranderd van Nokia naar Microsoft, maar de smartphones worden nog steeds uitgebracht onder de naam Lumia. Microsoft heeft onder deze merknaam al verschillende smartphones uitgebracht in verschillende categorie├źn: van low-end tot high-end. Microsoft staat erom bekend om hardwarematig veel waarde voor zijn geld te bieden.

Ook de high-end 950 serie is op het gebied van hardware erg sterk, maar op het gebied van software schiet het volgens veel mensen nog wel wat te kort. App-ontwikkelaars besteden hun aandacht het liefst aan platformen die populair zijn omdat ze zoveel mogelijk gebruikers kunnen bedienen. Consumenten gebruiken op hun beurt het liefst platformen die veel gebruikers hebben, zodat ze zoveel mogelijk apps kunnen gebruiken. Daarmee heb je per definitie een kip-ei probleem, waar Microsoft met moeite uitkomt.

Microsoft heeft een poging gedaan om een tool te ontwikkelen waarmee je makkelijk Android-apps kan omzetten voor Windows 10, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn ze voor iOS een soortgelijke tool gaan ontwikkelen waar nog aan gewerkt word. Hiermee hoopt Microsoft het app-aanbod voor Windows 10 Mobile uit te breiden. Dat het terugwinnen van consumenten nog nog een lastige klus is, blijkt wel uit de verkoopcijfers, die nog niet erg positief zijn. Ook het marktaandeel van Windows 10 Mobile valt in het niet bij de grootmachten zoals iOS en Android. Feit is dat Microsoft zijn mobile-afdeling niet zomaar opgeeft en smartphones in de Lumia-serie zal blijven bouwen. Zo zal het de gebruiker die thuis is in het Microsoft-ecosysteem blijven bedienen.

In 2016 maakte Nokia een comeback nadat Microsoft haar belang in Nokia verkocht aan HMD Global, een nieuw bedrijf dat onderdeel is van Foxconn. Sindsdien ontwikkelt Nokia weer telefoons welke gebruik maken van het Android besturingsysteem, wat een stuk populairder is dan Windows Mobile. Voorbeelden van populaire Nokia Android smartphones zijn de Nokia 7 Plus en de Nokia 8.

Nokia aanbiedingen